Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Nemzetközi műhelybeszélgetés a felelős üzleti magatartás ösztönzésének jó gyakorlatairól

A Nemzetgazdasági Minisztérium az OECD Magyar Nemzeti Kapcsolattartó Pont koordinálásában, lengyel, észt, cseh, OECD és hazai szakértők közreműködésével műhelybeszélgetést szervezett a felelős üzleti magatartás (RBC) ösztönzésének jó gyakorlatairól.

A műhelybeszélgetés része volt az OECD csatlakozásunk 20 éves évfordulója alkalmából megvalósuló rendezvénysorozatnak. Aktualitását növelte, hogy 40 éve indította az OECD mára zászlóshajóvá fejlődött kezdeményezését, a Multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelveket, amelyek a felelős üzleti magatartás nemzetközileg elfogadott elvárásait fogalmazzák meg. Továbbá 15 éve alakult ki az OECD Multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelvek Nemzeti Kapcsolattartó Pontjainak mai rendszere. Időszerűvé tette a műhelybeszélgetést az is, hogy ősszel kezdődik a magyar CSR Akcióterv első felülvizsgálata.

Az OECD megítélése szerint a felelős üzleti magatartás versenyképességi tényező. Azokba az országokba, ahol erre kellő súlyt fektetnek, szívesebben mennek a beruházók, hiszen jobban számolhatnak az egyenlő versenyfeltételekkel, hosszabb távra tudnak tervezni. Másrészt az RBC a vállalatok számára is „kifizetődő”, a felelős vállalatoknak kevesebb kockázattal kell számolniuk, egyebek mellett kevesebb konfliktusra a helyi közösségekkel, szakszervezetekkel és civil szervezetekkel, és hosszabb távra tudnak tervezni. Az etikus magatartás vonzerőt jelent a fogyasztók felé is. Az RBC vállalati attitűd, amelynek megfelelően a cég üzleti stratégiájában magáévá teszi, alkalmasint élére áll olyan általános társadalmi céloknak, amelyek megvalósítása a közmegegyezés szerint is előremutató. Az OECD ez évi miniszteri értekezletén tárgyalt ún. befogadó növekedés előmozdítása magába foglalja többek között az RBC erősítését és szélesítését is.

A műhelybeszélgetésen közel 100 fő vett részt az üzleti életből, a közigazgatásból, nem-kormányzati szervezetek, a szakszervezetek valamint a felsőoktatás részéről. A rendezvényt Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár és Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Ezt követően került sor a lengyel, cseh és észt részvevők prezentációira, majd a felelős üzleti magatartás területén aktív hazai szereplők és az OECD Felelős Üzleti Magatartás Csoportjának képviselője reagáltak az elhangzottakra. Az OECD képviselője összefoglalójában megállapította, ez a műhelybeszélgetés is rávilágított arra, hogy növelni kell a felelős üzleti magatartás elvárásainak ismertségét és tényleges alkalmazását.

A konferencián elhangzott prezentációk:

 • BALOGH László, pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár (NGM)köszöntője
 • SIMON Attila István, munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár (NGM) megnyitója
 • Jacqueline KACPRZAK, a lengyel Gazdaság-fejlesztési Minisztérium miniszteri tanácsadója: Együttműködés a CSR és RBC területén és a „Felelős fejlődés terve” Lengyelországban (prezentáció)
 • Jacqueline KACPRZAK előadása magyarul
 • Piret POTISEPP, OECD Észt Nemzeti Kapcsolattartó Pont: Legújabb CSR kezdeményezések Észtországban
 • Piret Potisepp előadása magyarul
 • Hana ŠIMKOVÁ, a cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium osztályvezetője: Nemzeti CSR Akcióterv Csehországban
 • Hana ŠIMKOVÁ előadása magyarul
 • Irena PICHOLA, a lengyel CSR Fórum elnökhelyettese: A lengyel Felelős Üzleti Fórum tapasztalatai az üzleti szektorral való együttműködés alapján
 • Irena PICHOLA előadása magyarul
 • Edyta DOBOSZYNSKA, a Lengyel Kézműves Szövetség Európai Koordinációs Osztályának igazgatója: Lengyel kézműves vállalkozói és KKV szervezetek a társadalmi felelősségért
 • Edyta Doboszynska előadása magyarul
 • Tanulságok a magyar CSR Cselekvési terv megújításához -panelbeszélgetés
 • Kathryn Dovey zárszava

A konferenciára készült további prezentációk: