Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Latin-Amerika és a karibi régió a mezőgazdaság jövőjének nyertesei

Az OECD és a FAO évente megjelenő, tíz évre előre tekintő Mezőgazdasági Kilátások című kiadványa szerint a 2019-2028-as időszakban a mezőgazdasági termelés várhatóan 15%-kal nő majd, míg a legtöbb mezőgazdasági termék ára reálértéken változatlan marad. A mezőgazdasági piacokon bizonytalansági tényezőként jelenhet meg kínálati oldalon az afrikai sertéspestis, az antibiotikum-rezisztencia terjedése, az új technológiai megoldásokkal szembeni szabályozói reakciók és a növekvő valószínűségű extrém időjárási események. Keresleti oldalon a táplálkozási szokások átalakulása jelent bizonytalanságot, amelyek egyre inkább tükrözik az egészségügyi és fenntarthatósági aggályokat.

A kiadvány megállapítja, hogy a mezőgazdasági termékek legtöbbjének árát az utóbbi évek bőséges kínálata szorította le. Az alapvető élelmiszerek iránti kereslet várhatóan globálisan stagnál majd, a hús iránti kereslet viszonylag erős lesz az amerikai kontinensen, míg az alacsony jövedelmek korlátozzák annak növekedését Afrika szub-szaharai területein. Magyarországot a kiadvány megemlíti azon országok között, amelyek esetében a baromfiipar gyors bővülésére lehet számítani. A baromfi ágazat domináns pozíciója megerősödik majd a húsiparban, gyakorlatilag a hús iránti kereslet felét kiszolgálja majd.

A cukor és a növényi olajak egy főre jutó fogyasztása várhatóan nő majd, az urbanizáció, és ezáltal a feldolgozott és kényelmesebben fogyasztható élelmiszerek szerepének növekedése révén. Az állati eredetű élelmiszerek iránti masszív kereslet a termelés növekedését és a takarmánynövények iránti kereslet bővülését vonja magával, így globális szinten nő majd a kukorica és szójabab termelésének aránya. A halászati termékek kínálatának növekedését szinte teljes egészében az akvakultúrák biztosítják majd, ezek részaránya a globális halászat terén 55%-ra nő majd 2028-ra.

A kiadvány idén kiemelt fejezetet szentel a latin-amerikai és a karibi régiónak, amely a globális mezőgazdasági és halászati termelés 14%-át, az export 23%-át biztosítja. A termelés növekedése lassul majd a következő évtizedben, de 2028-ra így is a globális mezőgazdasági és halászati export 25%-a származik majd a régióból. Számos országban azonban szükség van a szektor környezeti teljesítményének javítására, a talajerózió, az erdőtlenítés és a mezőgazdasági kibocsátások csökkentésére.

A két nemzetközi szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a túlzott kalóriafogyasztás, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és a csökkenő aktivitási szint világszerte növeli majd a túlsúly és elhízás előfordulását. Számos alacsony és közepes jövedelmi szintű országban ezek a problémák egyszerre jelentkeznek az alultápláltsággal és a minőségi éhezéssel.

Bővebben:
http://www.agri-outlook.org/