Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

A munkahelyeknek a helyreállítás középpontjában kell állniuk

Az OECD „Foglalkoztatási Kilátások 2021” című kiadványa középpontjában a COVID-19 válság munkaerő-piaci következményei állnak.

A koronavírus megjelenése és gyors elterjedése alapjaiban változtatta meg a munkaerőpiac helyzetét, az OECD-országokban 2020-ban mintegy 22 millió munkahely szűnt meg. Az elemzés szerint a tagországoknak középtávon a strukturális problémák kezelésére, a gazdaság ellenálló képességének erősítésére, a hatékony jövedelemtámogató intézkedések bevezetésére, a munkahelyek védelmére, az anticiklikus makrogazdasági politikára és megfelelő szociális párbeszédre kell koncentrálniuk. Magyarország vonatkozásában számos megállapítást tesz a tanulmány, amely főként a koronavírus járvány során hozott intézkedések bemutatására koncentrál, köztük a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének visszaépítése érdekében hozott intézkedésekre.

A kiadványban az OECD elemzői kiemelik, hogy a munkahely-megőrzési programok (JRS) voltak a járvány okozta válság elleni legfontosabb védekező eszközök. Az OECD számításai szerint 2020 áprilisában a tagállamokon belül a foglalkoztatottaknak mintegy 20%-a vett részt valamilyen JRS programban, ami a válság csúcsán közel 60 millió embert jelentett, amely tízszer több, mint a pénzügyi válság idején. Az elemzők megállapítják, hogy a vírushoz való alkalmazkodást követően változtatni kell ezen programok irányán és céljain. A továbbiakban is szükség lesz a JRS eszközök alkalmazására azon szektorokban, ahol szükséges bizonyos közegészségügyi szabályok betartása, azonban ahol a gazdasági aktivitás eléri a válság előtti szintet, ott célzottabb, esetekben ideiglenes és megfelelően kialakított eszközök bevezetésére lesz szükség.

Az OECD szerint a tagországoknak meg kell erősíteniük a foglalkoztatási szolgáltatásokat biztosító intézmények szerepét, tekintettel arra, hogy jelentős mértékben megemelkedett a munkát keresők száma, amivel párhuzamosan a hosszú távú munkanélküliség mértéke is. A helyzet kezelésé érdekében 2020-ban az OECD tagországok kétharmada, 2021-ben pedig már a fele megemelte szolgáltató intézményei költségvetését. Szintén kiemelt szerepet kell kapnia a helyreállításai folyamat során az aktív munkaerőpiaci intézkedések (ALMP) bevezetésének és megerősítésének, valamint a képzések és készségek fejlesztését célzó programoknak.

A kiadvány kiemeli, hogy valamennyi OECD tagország szabályozza a munkaidőt bizonyos mértékben. A koronavírus eredményezte válság átrendezte a munkavégzést és a munkaerőpiacot is, a távmunkára való átállás során alapvetően a magasan képzett munkaerő tudta megtartani, vagy adott esetben akár növelni is a munkaóráinak számát. Ezzel szemben a nők, a fiatalok, az alacsonyan képzettek esetében a munkában töltött órák száma csökkent. E különbségek tovább szélesítik az egyenlőtlenségeket az egyes társadalmi csoportok körében.

A tanulmány Magyarország vonatkozásában számos megállapítást tesz, mely főként a koronavírus járvány során hozott intézkedések bemutatására koncentrál, köztük a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének visszaépítése érdekében hozott intézkedésekre, a távmunka egyes típusaira, valamint a kiszervezett munkák arányára és megoszlására. Ezen túl tényszerűen ismertet számos statisztikát, mint például az egyes korcsoportok tekintetében tapasztalt foglalkoztatási arányt, a nemek közti eltérő foglalkoztatási arányt, a munkavállalók által ledolgozott órák tényleges költségét, a fizetett túlórák arányát, a ténylegesen ledolgozott órák számát, a termelékenységet, a preferált munkaidő és a tényleges munkaidő közötti eltérést vagy az éves fizetett szabadságra való jogosultságot. A kiadvány kiemeli, hogy Magyarország több mint 21%-kal emelte meg az ALMP eszközökre fordított kiadások mértékét 2018 és 2020 között, azonban a jelenlegi tervek szerint idén ez csökken, és később visszatér a válságot megelőző szintre. Az elemzés hangsúlyozza továbbá, hogy hazánk azon országok között szerepel, amelyek a létszámbővítést ösztönző támogatásokat a fiatalok és a régóta munkanélküli státuszban lévők részére is kiterjesztette.

Bővebben:
https://www.oecd.org/newsroom/jobs-must-be-at-heart-of-recovery-to-avoid-deep-scars-in-economy-and-society-says-oecd.htm