Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Versenyképesség és termelékenység: közös szakpolitikai fórumot tartottak az NGM és az OECD szakértői

A Magyarország OECD-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozat egyik fontos szakmai rendezvényeként a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakpolitikai fórumot szervezett „Versenyképesség és termelékenység” címmel.

A fórumon az OECD képviselői mellett a minisztérium és más kormányzati intézmények, valamint hazai egyetemek, kutatóintézetek és szakmai szervezetek szakértői cseréltek eszmét a nemzetgazdasági és vállalati szintű termelékenység alakulásának trendjeiről, az aktuális kihívásokról és a gazdaságpolitika számára levonható következtetésekről.

A „Versenyképesség és termelékenység” című szakmai workshop témaválasztását magyar szempontból az indokolta, hogy a kelet-közép-európai régió gazdasági felzárkózásának kulcsa a fejlettebb országokhoz viszonyított jelentős termelékenységi különbségek kiegyenlítése. A termelékenység alakulása az OECD-ben folyó közgazdasági kutatások egyik fontos iránya is, hiszen a világgazdaság jelenlegi, mérsékelt bővülése mögött meghatározó részben a globális szintű termelékenység lassuló növekedése húzódik meg. A fórumon a téma vezető kutatói tartottak előadást: az OECD értékelését Jean-Luc Schneider, az OECD közgazdasági igazgatóságának helyettes vezetője, valamint Michael Gestrin, az OECD befektetési részlegének közgazdásza és Müge Adelet MacGowan mutatta be, míg magyar részről a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének vezetője, Halpern László és az intézet kutatói, Kónya István és Köllő János ismertették a hazai tudományos aktuális kutatások eredményeit. Az előadásokat követő panelbeszélgetésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői az OECD, a Világbank és több kelet-közép-európai ország szakértőivel, valamint a hazai kutatókkal közösen vitatták meg a legfrissebb kutatási eredményeket és szakpolitikai dilemmákat.

A rendezvény fő következtetései közül kiemelhető, hogy a termelékenység alakulása meghatározza a gazdasági fejlődést és a jólét jövőbeni növekedését – globális és nemzetgazdasági szinten egyaránt. A termelékenység növekedésében meghatározó szerepet játszanak a technológiai élvonalat képviselő nemzetközi nagyvállalatok, de kulcsfontosságú, hogy az általuk generált gyors technológiai fejlődés pozitív hatásai a vállalati szektor egészébe is tovagyűrűzzenek. Ebből a szempontból is kulcsfontosságú a Magyarországon megtelepedett nemzetközi nagyvállalatok és a hazai kis- és középvállalkozások között a tudáscserét és a technológiai adaptációt is elősegítő gazdasági kapcsolatok erősítése.

A 2016. április 18-án lezajlott workshopot a Magyarország OECD-tagságának 20. évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozat részeként rendezték meg.

Az esemény részletes összefoglalói angol és magyar nyelven letölthetőek itt: