Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

További visszaesés a világgazdaságban

Az OECD legfrissebb világgazdasági tendenciákat értékelő, időközi kiadványában a novemberi értékeléshez képest további 0,5 százalékponttal rontotta a világgazdaság idei évi kilátásait, elsősorban a koronavírus járvány kitörése és globális elterjedése miatt.

Így a világgazdaság várhatóan csak 2,4%-kal bővülhet 2020-ban és 3,3%-kal 2021-ben. A vártnál alacsonyabb növekedési prognózis szinte minden földrajzi régióra jellemző, legnagyobb mértékben a koronavírussal jelentősen fertőzött és a világkereskedelmi értékláncba jól integrált, különösen a Kínával szoros kereskedelmi kapcsolatokat ápoló, gazdaságok (India, Kína, Dél-Afrika, Mexikó, Ausztrália, Dél-Korea, Olaszország, Japán) kilátásai romlottak.

Az OECD elemzésében kiemeli, hogy a világgazdaság kilátásai rendkívül törékeny és bizonytalan alapokon nyugszanak, a legnagyobb kockázatot pedig az elmúlt hónapokban kialakult koronavírus járvány jelenti, amely terjedését, és az egész évre vetített valódi hatását nehéz megbecsülni. A globális gazdasági kilátásokat a koronavíruson túl további kedvezőtlen események is övezik, mint a kínai gazdaság erőteljes lassulása, a gyenge nemzetközi kereslet, az EU és a britek közötti kereskedelmi megállapodást övező bizonytalanság, a kereskedelmi korlátozások további térnyerése, valamint a pénzügyi piacokon tapasztalt kedvezőtlen reakciók a koronavírus okozta helyzetre. Az említett gazdasági kilátásokból fakadó negatív rövidtávú hatások közé sorolható a pénzügyi piacok nagyobb sérülékenysége, az export és az ipari teljesítmény stagnálása, illetve csökkenése, a nemzetközi túrizmus jelentős visszaesése, valamint a munkaerőhiány kialakulása a koronavírus által fertőzött területeken.

Az eurózóna gazdasági növekedése 1,2% volt 2019-ben, míg 0,8% lehet 2020-ban és 1,2% 2021-ben. Az integráció növekedését, az egyéb geopolitikai eseményeken túl, a britekkel való kereskedelmi megállapodás minősége határozhatja meg. Németország idei várható növekedése minimális, 0,3% körül alakul 2020-ban. A francia gazdaság növekedése az eurózóna átlaga körül alakulhat (0,9%). míg az olasz gazdaság növekedését az idei évre nézve 0,4 százalékponttal csökkentette az OECD, melyet elsősorban a koronavírus következtében kialakult helyzettel indokolt.

Az OECD kihangsúlyozza, hogy az amúgy is törékeny világgazdaság, a több lefelé mutató kockázat és a koronavírus jelentette kihívás tükrében egyre jobban felértékelődik a vírus megfékezését célzó intézkedések, az egészségügyi rendszer megerősítése, a bizalom és kereslet növelése, valamint a káros hatások megfékezése. Az OECD úgy véli, hogy a növekedés érdekében továbbra is alacsonyan kell tartani a kamatokat, mindazonáltal a monetáris politika iránya eltér az egyes országokban. Az USA-ban csak egy nagyobb növekedési visszaesés következtében van tér kamatcsökkentésre, az euróövezetben viszont kezdenek elfogyni a monetáris politika további lazítását célzó intézkedések, míg a feltörekvő piacokon elképzelhető lenne további kamatcsökkentés.

Bővebben:
http://www.oecd.org/newsroom/global-economy-faces-gravest-threat-since-the-crisis-as-coronavirus-spreads.htm