Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Tóth Tibor az OECD Nemzeti Tanács új elnöke

Varga Mihály pénzügyminiszter az OECD Nemzeti Tanács elnökévé nevezte ki Tóth Tibort, a Pénzügyminisztérium államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkárát.

A 2011. július 12-én megalakult OECD Nemzeti Tanács a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD) képviselendő kormányzati álláspontok és kezdeményezések egyeztetésére, valamint koordinálására szolgáló szakmai fórum, amelynek központi célja, hogy a hazánk OECD tagságából fakadó előnyöket összehangolja és hatékonyabbá tegye. Az OECD Nemzeti Tanács munkájában a minisztériumok és az OECD együttműködésben érintett intézmények vesznek részt. Az OECD Nemzeti Tanács elnökének munkáját a Pénzügyminisztériumban működő OECD Nemzeti Tanács Titkársága segíti.

Az OECD napjainkban 38, a demokrácia és a piacgazdaság iránt elkötelezett tagállam alkotta kormányközi és kiemelt jelentőségű nemzetközi gazdaságpolitikai szervezet, élén Mathias Cormann főtitkárral. A Szervezet magas színvonalú elemzőkapacitásával és a jó nemzeti gyakorlatok feltérképezésén alapuló, széleskörű szakpolitikai tanácsokkal segíti a nemzeti kormányokat a gazdaságot, gazdaságpolitikát érintő új kihívásokra adandó válaszok kialakításában, figyelemmel a tagországok sajátosságaira.

Az OECD Nemzeti Tanács segíti mindazon kormányzati törekvéseket, hogy hazánk folyamatosan részesese legyen az OECD működtette globális szakmai tudáshálózatnak.