Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

PIAAC felmérés Magyarországon

Elindult a PIAAC felmérés Magyarországon, amelynek keretében a felnőttek készség- és kompetenciaszintjét mérik fel a kérdezőbiztosok a Központi Statisztikai Hivatal megbízásából az elkövetkező hónapokban. A projekt célja a felnőttek készségeiről készített eddigi legátfogóbb nemzetközi kutatásban történő részvétel.

Kérjük, amennyiben Önt is felkeresi a KSH kérdezőbiztosa, segítse a kutatást, vegyen részt a kérdőív kitöltésében!

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalban (NSZFH) került sor 2022. szeptember 7-én a „PIAAC felmérés Magyarországon” című rendezvényre. Az eseményen a résztvevőket Dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára köszöntötte, aki előadásában felhívta a figyelmet a felnőttképzés fontosságára. Kiemelte, hogy a 2020-2030-as időszak célja a tudásalapú gazdaságra való áttérés, melynek érdekében növelték az egyetemek finanszírozási keretét, átalakult a szakképzési rendszer, valamint erősödött a duális képzés. Ismertette továbbá, hogy folyamatban van egy munkaerőpiaci előrejelző rendszer kialakítása, a már létező pályakövetési rendszer pedig 2022 nyarától a szak-és felnőttképzést is utánköveti. Kiemelte, hogy keresleti oldal felkészültségének megértését is segíti a PIAAC felmérés.

Csontos Dávid, az NSZFH elnökhelyettese megnyitójában röviden ismertette a felnőttek képesség- és kompetenciamérésére szolgáló projekt ismérveit, majd átadta a szót dr. Jánszky Ágnesnek, a Pénzügyminisztérium Európai Uniós Stratégiai Főosztály főosztályvezetőjének, aki az OECD és a PIAAC magyarországi jelentőségéről tartott előadást. A prezentáció keretében Főosztályvezető Asszony röviden ismertette az OECD megalakulásának történetét és küldetését, Magyarország és az OECD kapcsolatát, az OECD stratégiaalkotó szerepét, továbbá a Pénzügyminisztérium, azon belül is az OECD Nemzeti Tanács feladatait a felmérés támogatása érdekében.

Zoltán Katalin, a PIAAC Irányítótestület társelnöke előadásában a PIAAC jövőjéről, annak lehetséges fejlesztési irányairól számolt be, kiemelve, hogy tekintettel arra, hogy a felmérés 10 évente zajlik, a köztes időszaki megoldásokon is gondolkodnak a tagországok a Szervezettel együttműködve.

Bari Dóra, a PIAAC szakmai vezetője prezentációjában a PIAAC projektet, annak nemzetközi és hazai konzorciumait, a projekt feladatait és célkitűzéseit mutatta be. Emellett röviden ismertette az előző felmérési ciklus eredményeit, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a felmérés eredményei alapján készült jelentések elérhetőek az alábbi weboldalon:

https://piaac.nive.hu/eredmenyek

Janák Katalin, a KSH Életminőség-statisztikai Főosztály vezetője az esemény zárásaként a felmérés előkészítő terepmunkáját, annak szervezési kihívásait, továbbá a mintaválasztási eljárást mutatta be röviden.