Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Óvatosan kibontakozó, de alapvetően fokozatosan javuló gazdasági és pénzügyi kilátások

Az OECD legfrissebb Economic Outlook kiadványának középpontjában a világgazdaság moderált, és az országokat vizsgálva divergens növekedése, valamint a csökkenő inflációs környezetből fakadó, fokozatosan javuló pénzügyi kondíciók állnak. A számokat tekintve, a Szervezet 2024-re 3,1%-os világgazdasági növekedést vár, ami 2025-re minimális mértékben, 3,2%-ra emelkedhet majd. Az OECD előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2024-ben 2,1%-kal, míg 2025-ben 2,8%-kal fog növekedni.

A világgazdaság 3,1%-kal bővült 2023-ban, az OECD növekedésre vonatkozó előrejelzése pedig az előző év novemberi Economic Outlook előrejelzéshez képest 0,4 százalékponttal magasabb, 3,1%-os értéket jelez az idei évre vonatkozóan. A világgazdasági növekedés 2025-ben 3,2%-os lehet, amelyet az emelkedő reáljövedelmekkel és a megindult kamatcsökkentéssel magyaráz a Szervezet. Az OECD gazdaságokban, az előrejelzési horizonton mérséklődő infláció várható (2024: 4,8%; 2025: 3,5%).

Az OECD legfrissebb gazdasági értékelése értelmében, a világgazdaság szereplőinek növekedési üteme eltérően alakult: Európában és a legtöbb alacsony jövedelmű országban enyhébb eredmények figyelhetőek meg, amit az Egyesült Államok és számos nagy, feltörekvő piacgazdaság erőteljes növekedése ellensúlyozott. A gazdaságok közötti eltérés rövid távon fennmaradhat, majd fokozatosan helyreállhat, ahogy az európai fellendülés szilárdabb alapra kerül, valamint a növekedés mérséklődik az Egyesült Államokban, Indiában és számos feltörekvő piacgazdaságban.

A jövőbeli kilátásokkal kapcsolatos, általános kockázatok egyre kiegyensúlyozottabbak, de továbbra is jelentős a bizonytalanság, főként a geopolitikai feszültségek, az infláció, a reálkamatok alakulása és a kínai gazdaság gyengélkedése miatt. A pozitív oldalon a keresletélénkülést, a munkaerő folyamatos növekedését és az infláció vártnál gyorsabb csökkenését emeli ki a Szervezet. Az OECD rámutat arra, hogy a következő időszak kulcsprioritásai az infláció tartós leszorítása, a fiskális nyomás kezelése, valamint középtávon a fenntartható és inkluzív növekedés kilátásainak javítása.

Az OECD szakértői szerint, a jövőbeli kibocsátás és termelékenység növekedésének alapjait meg kell erősíteni, ezért strukturális reformokra van szükség az oktatási eredmények javítása, a készségfejlesztés és az innováció fokozása terén, továbbá csökkenteni kell a munkaerő- és termékpiacokon jelen lévő korlátok mértékét. Az OECD elemzésében kiemeli, hogy az olyan új, általános célú technológiák, mint például a mesterséges intelligencia, növelhetik a tőke termelékenységét. A jövőt érintően, a nemzetközi együttműködés fontosságára hívja fel a figyelmet a Szervezet, főként a zöld törekvések, a klímavédelem, az innováció terjedésének elősegítése és a globális kereskedelem fokozása terén.

Hazánk vonatkozásában a kiadvány megállapítja, hogy Magyarország 2023. harmadik negyedévében kikerült az egy évig tartó recessziós időszakból. Az OECD legfrissebb előrejelzése szerint, a magyar GDP 2024-ben 2,1%-kal, 2025-ben pedig 2,8%-kal növekedhet Az OECD 2024-re 4,5%-os, 2025-re 3,7%-os költségvetési deficitet vár Magyarország viszonylatában. Az infláció mértéke 2024-ben 4,0%, míg 2025-ben 3,9% lehet. A munkaerőpiac ellenállóképessége mellett kiemelésre került, hogy Magyarország jelentős külföldi működőtőke-befektetéseket vonz a feldolgozóiparba, főként az elektromos mobilitás területén, ami végső soron növeli az exportkapacitást.

Az energia- és élelmiszerárak miatti alacsonyabb infláció várhatóan támogatja a beruházásokat, és a magánszektor fogyasztását az elkövetkezendő időszakban. Az OECD meglátása szerint a magyar gazdaságot érintő legfőbb kockázatok a nemzetközi kereskedelem nehézségeiből, a világpiaci nyersanyagárak alakulásából, a költségvetési konszolidáció ütemének lassulásából és az európai uniós források lehívásával kapcsolatos tárgyalások kimeneteléből fakadnak. A Szervezet a költségvetési konszolidáció folytatására, az államadósság fenntarthatóságának megerősítésére és a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának megerősítésére hív fel.

Bővebben:

https://www.oecd.org/economic-outlook/may-2024/
https://www.oecd.org/newsroom/economic-outlook-steady-global-growth-expected-for-2024-and-2025.htm
https://kormany.hu/hirek/az-oecd-szerint-is-erosodo-utemben-novekedhet-a-magyar-gazdasag