Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

OECD Regionális Adóügyi Központ

Az OECD Globális Kapcsolatok Program égisze alatt működik az öt OECD Multilaterális Adóközpont (Multilateral Tax Center), amelyek regionálisan szerveződve segítik a párbeszédet az államok között. Ilyen adóügyi központ működik Magyarországon, Ausztriában, Koreában, Mexikóban és Törökországban. Az adóügyi központok rendezvényei alkalmazkodnak a regionális igényekhez, problémákhoz. A meghirdetett eseményeken bármely állam részt vehet. A résztvevő államok szakértői által vizsgált fő területek:

  • az adóegyezmények működése;
  • transzferár problémák vizsgálata;
  • nemzetközi adóelkerülés és kijátszás megakadályozása;
  • hatóságok közötti információcsere;
  • adóadminisztráció.

A Budapesten működő Adóközpont az OECD Költségvetési Ügyek Bizottsága és a Pénzügyminisztérium együttműködésében kezdett működni 1992-ben azzal a céllal, hogy segítse a közép- és kelet-európai államok szakértőit a fejlettebb államok adóügyi szabályozásának, a szabályok alkalmazásának megismerésében.

Az Adóközpont szervezésében 1992 óta közel 2400 adózási szakértő vett részt a budapesti rendezvényeken, 1992 óta 120 rendezvény megszervezésére került sor. 2009-től évi kétszeri alkalommal egy-egy hetes szeminárium megrendezésére kerül sor, 2010 óta magyar oktatót is biztosít az Adóügyi Központ.

Az OECD és a Nemzetgazdasági Minisztérium közösen szervezi a szemináriumokat, amelyek helyszíne a Vámigazgatások Világszervezete Regionális Oktatási Központja. A szemináriumok költségeit, mint természetbeni hozzájárulást az OECD önkéntes hozzájárulásként számolja el.

A budapesti Adóközpont szemináriumain résztvevő államok:

Örményország, Bulgária, Brazília, Kína, Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Grúzia, Ghána, Indonézia, Jordánia, Koszovó, Lettország, Litvánia, Nigéria, Pakisztán, Románia, Oroszország, Szaúd-Arábia, Szerbia, Szlovákia, Dél-Afrika, Szíria, Ukrajna.

Az Adóközpont működtetése terén az OECD és Magyarország között harmonikus együttműködés alakult ki, amely az OECD Global Relations politikáját támogatva Magyarország számára kiemelt lehetőséget biztosít a tapasztalatcserére, a szakértők szakmai fejlődésére.

Az OECD és a minisztérium közötti együttműködést az Adóközpont működtetéséről szóló többéves megállapodás szabályozza. Az OECD és az NGM közötti, a 2009-2011-es évekre szóló megállapodás 2011/12-ben megerősítésre került. A 2012-ben újonnan megkötött megállapodás a 2012-2016. évekre szólt, magyar részről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az OECD részéről Rintaro Tamaki, OECD főtitkár-helyettes írták alá.

OECD Globális Kapcsolatok Program

Az OECD felismerte, hogy politikáinak hatékonysága nagyban függ azok széleskörű ismertségétől, így elengedhetetlen a nem tagállamokkal való együttműködés erősítése. Az OECD e célból indította el a Globális Kapcsolatok Programot, amely az OECD egészét átfogó kezdeményezés. Feladata a gazdasági fejlődés célját szem előtt tartva segíteni a nem OECD tagállamokat, hogy a szervezet normáit, irányelveit megismerjék, és az adott állam körülményeihez, fejlettségéhez, szükségleteihez igazítva alkalmazhassák. A Program célja, hogy ösztönözze a nem tagállamok aktív részvételét az OECD tevékenységében, és támogassa a tagállamok és nem tagállamok közötti hatékony párbeszéd kialakulását.

Adóügyi területen a Globális Kapcsolatok Program a Költségvetési Ügyek Bizottsága alatt, a „Nem-OECD Gazdaságokkal Foglalkozó Testület” felügyelete mellett működik. A program az adópolitika és az adóadminisztráció terén tapasztalatcserére, a felmerülő problémák megoldásának keresésére, továbbá adóügyi együttműködésre nyújt lehetőséget. A program lényegi eleme a politikai dialógus és tapasztalatcsere, amely egy olyan multilaterális közegben történik, ahol a résztvevők – valós esettanulmányok elemzése útján – megosztják egymással a felmerült problémáikat és a megoldási lehetőségeket. A rendezvények száma, témája a résztvevők érdeklődésének és az aktuális gazdasági kihívásoknak a függvénye.