Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

OECD Forum on Green Finance and Investment: A klímavédelmi beruházások drasztikus felgyorsítása szükséges a karbonsemlegességi célok eléréséhez

Az OECD Forum on Green Finance and Investment 2021 konferencia keretében az előadók a klímavédelmi beruházások 2030-ig történő drasztikus felgyorsításának szükségességére hívták fel általánosságban a figyelmet a karbonsemlegesség 2050-re történő elérése érdekében. A konferencia résztvevői hangsúlyozták, hogy ahhoz, hogy a pénzügyi szektor megfelelően tudjon reagálni a kihívásokra, összehasonlítható, megbízható és transzparens környezeti, társadalmi és irányítási mérőszámokra van szükség. Mindezek hiányában fennáll a piaci töredezettség és a beruházások nem megfelelő allokációjának veszélye.

Hugh Wheelan, a Responsible Investor portál ügyvezető igazgatója nyitó beszédében rávilágított arra, hogy a zöld helyreállításra fordított összeg 10%-ának hatásai nem pozitívak a környezetre. Erre való tekintettel cselekvésre van szükség, miszerint a helyreállítási terveket egyeztetni kell a Párizsi Egyezménnyel és a kapott összevetés alapján szükséges a pénzügyi mozgások és befektetések alakítása a karbonsemlegesség megvalósíthatósága céljából. Kiemelte, hogy a tőke átcsoportosításának felgyorsítása szükséges az alacsony kibocsátású tevékenységek felé, amelyhez világosabb definíciókra van szükség a fenntartható és az átmeneti finanszírozás tekintetében. Egy fenntartható és ellenállóképes infrastruktúra kialakítása is szükséges, amely képes ellenállni az éghajlati sokkhatásoknak. Beszéde zárásaként hangsúlyozta annak szükségességét, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos politikai célok ne csak célok legyenek, hanem azok végrehajtása is biztosítva legyen, amelyhez elengedhetetlen a fejlődő országok támogatása is.

A konferencia panelbeszélgetéseinek fókuszában a karbonsemlegesség irányába történő átmenet, a klímasemlegességi céloknak való megfelelés, illetve a piaci hatékonyság fejleszthetőségének irányai álltak. A 2050-es karbonsemlegességi céldátum elérése érdekében a jelenleg ismert pénzügyi rendszer teljes álalakítása szükséges, mivel egy olyan rendszerre van szükség, amely az átmenetet finanszírozási oldalról támogatja, és amely alkalmas a tiszta energia-beruházások mobilizálására. Mathias Cormann OECD főtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatban minden eddiginél hatékonyabb lépésekre van szükség, és ebben a folyamatban az OECD kiemelt vezető szerepet kíván betölteni. A panelbeszélgetésekben kiemelték annak fontosságát, hogy a fenntarthatósági adatok és mutatók széles körben, egységesen elfogadottak és összehasonlíthatóak legyenek. John Kerry, az Amerikai Egyesült Államok klímaügyi különmegbízottja videóüzenetében kiemelte, hogy a globális felmelegedés 1,5°C alatt tartása még elérhető, de ez széleskörű és gyors összefogást igényel. Mary Warlick, az IEA ügyvezető igazgatóhelyettese szerint rendszerszintű változtatásra van szükség, amelynek része a megújuló energiatermelési kapacitás és az elektromos járművek állományának drasztikus bővítése 2030-ig.

Bővebben:
https://oecd-events.org/green-finance/