Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Mathias Cormann OECD főtitkár beszéde a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón: bíztató klímapolitikai és karbonsemlegességi törekvések, de a vállalat célok eléréséhez még nagyobb intenzitás szükséges

Mathias Cormann OECD főtitkár 2021. november 30-án előadóként vett részt a Planet Budapest 2021 csúcstalálkozó nyitó vezetői paneljében, amelynek keretében bíztatónak értékelte a 2050-es karbonsemlegesség iránti növekvő elköteleződést, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az eddigi vállalások és intézkedések nem elegendőek a vállalt célok eléréséhez. Hangsúlyozta, hogy jobb és összehasonlíthatóbb mérőszámokra van szükség az erőfeszítések nyomon követésére.

A főtitkár előadásában hangsúlyozta, hogy igazságos intézkedésekre van szükség, ráadásul a vállalásokat olyan végrehajtási intézkedésekbe is kell fordítani. amelyek valóban csökkentik a globális kibocsátásokat, nem csak a világ másik felébe helyezik ki azokat. A Párizsi Megállapodásban foglaltaknak megfelelően el kell ismerni, hogy az egyes országok különböző kezdőállapotban, különböző sajátosságok mellett kell, hogy részt vállaljanak a karbonsemlegességi átmenetben, amelyhez különböző országokban eltérő eszközök lehetnek megfelelőek.

Beszédében kiemelte, hogy szükség van azonban jobb, összehasonlíthatóbb mérőszámokra az erőfeszítések nyomon követésére és értékelésére; az OECD IPAC (International Action Programme on Climate) kezdeményezése e célból indult. Ennek részét képezi a UNFCCC mutatóit kiegészítő indikátorkészlet, és az idén elindult rendszeres felülvizsgálat a Climate Action Monitor OECD kiadvány révén. Kihívásként említette, hogy úgy kell elérnie az országoknak a megfelelő szintű kibocsátás-csökkentést, hogy közben globálisan fennmaradjanak az egyenlő versenyfeltételek, el kell kerülni a szénszivárgást, és minden körülmények között fenn kell tartani az intézkedések társadalmi támogatottságát. E kihívás megoldására tervez az OECD egy átfogó multilaterális eszközt, amelynek keretében az OECD és a G20 országok explicit és implicit karbonárazását hasonlítanák össze. Mindez elősegítené az egyenlő versenyfeltételek biztosítását, és csökkentené a szénszivárgás veszélyét. Az intézkedés kiindulópontja az egyes országok eltérő körülményeinek és eszközeinek elismerése, és egy, az összehasonlíthatóságot lehetővé tévő keretrendszer létrehozása, amelynek révén rendszeres, transzparens jelentéstétellel támogatnák a döntéshozókat.

Fotó: Kovács Márton

Beszéde zárásaként a főtitkár újfent megerősítette, hogy a klímaváltozás globális kihívás, de a végrehajtás nemzeti, regionális, és városi szinten zajlik, amely érdekében a klímavédelem és a körforgásos gazdaság elveit be kell építeni a helyi szabályozásokba. A főtitkár üdvözölte a magyar-OECD együttműködést az önkormányzatok természetalapú megoldásokra építő projektjei és az ezeket támogató reformok terén.

Mathias Cormann beszéde a linkre kattintva érhető el.