Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Magyarország az élmezőnyben az OECD legfrissebb GDP-növekedési adatai alapján

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez tartozó országok hazai összterméke 2022. első negyedévében 0,1 százalékkal nőtt negyedéves összehasonlításban, ami egy jelentős mértékű visszaesés az előző negyedév 1,2%-os bővülése után. Magyarország teljesítménye kiemelkedik a tagállami összevetésben, Portugáliát és Ausztriát követően hazánk a harmadik legnagyobb mértékű növekedést érte el a vizsgált negyedéves időszakban, Lettországgal egyetemben (+2,1%).  

Az aktuális GDP adatokat szűkebb körben vizsgálva megállapítható, a G7-ek gazdasága 0,1%-kal csökkent az idei év első negyedévében az előző negyedévi 1,2 százalékos növekedés után. Negyedéves összevetésben csökkenés az USA-ban (-0,4%), Japánban és Olaszországban (egyaránt -0,2%) következett be, Franciaországban nem mértek változást. GDP-növekedést negyedéves alapon Kanadában (+1,4%), az Egyesült Királyságban (+0,8%) és Németországban (+0,2%) mértek. 2022. első negyedévében az EU gazdasága 0,4%-kal, míg az eurózóna GDP-je 0,3%-kal növekedett.

Az OECD tagállamok közötti negyedéves összevetésben a legjelentősebb gazdasági növekedést Portugália (+2,6%) és Ausztria (+2,5%) érte el, míg a harmadik legnagyobb növekedést (egyaránt +2,1%) Magyarországon, illetve Lettországban jegyezték fel. Legnagyobb mértékű visszaesés a negyedéves GDP-adatokban Norvégiában, Chilében és Costa Ricában következett be.

Bővebben:

https://www.oecd.org/newsroom/gdp-growth-first-quarter-2022-oecd.htm

 

Címkék