Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Időközi Gazdasági Kilátások

Rontotta az idei és a jövő évre vonatkozó világgazdasági előrejelzését az OECD. Az Időközi Gazdasági Kilátások kiadvány szerint idén 3,3%-kal, jövőre pedig 3,4%-kal növekedhet a világgazdaság. Komoly kockázatot jelent a kínai és az európai gazdaság gyengülése, a kereskedelmi viták és a brit EU-tagság megszűnését övező kérdőjelek, valamint a pénzpiaci bizonytalanságok.

Az idei évre vonatkozó előrejelzést 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal rontotta az OECD az előző, tavaly novemberi előrejelzéshez képest. A legfrissebb prognózis szerint a legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságok csoportjába (G20) tartozó országok majdnem mindegyikében romlottak a gazdasági kilátások. A kínai és az európai gazdaság gyengülése a világkereskedelem és a globális feldolgozóipar növekedésének lassulásával, a nagy politikai bizonytalanságokkal, valamint a pénzpiaci kockázatokkal párosulva alááshatja a középtávon erős és fenntartható növekedést szerte a világban. A kereskedelmi viták és a brit EU-tagság megszűnését övező bizonytalanságok komoly csapást mérhetnek a globális kereskedelemre és a vállalatok tevékenységére.


Novemberhez képest különösen jelentősen romlottak az euróövezet, azon belül is Németország és Olaszország gazdasági kilátásai. Az euróövezet bruttó hazai terméke idén 1%-kal, jövőre pedig 1,2%-kal bővülhet a tavalyi 1,8% után. Németország gazdasága idén 0,7%-kal, jövőre pedig 1,1%-kal növekedhet, ez sokkal rosszabb a novemberben jelzett 1,6, illetve 1,4%-hoz képest. Olaszország esetében az idei évre a GDP 0,2%-os csökkenésére, jövőre viszont 0,5%-os emelkedésére számítanak a szakértők.
Az Egyesült Államok GDP-növekedése a tavalyi 2,9%-ról idén 2,6%-ra, jövőre pedig 2,2%-ra mérséklődhet. Kínában is lassul a GDP-növekedés, de egészen más nagyságrendben, miszerint a tavalyi 6,6% után idén 6,2%-os, 2020-ban pedig 6%-os növekedés várható. Oroszország gazdasága a tavalyi 2,3% után idén 1,4%-kal, jövőre pedig 1,5%-kal bővülhet.


Bővebben:
http://www.oecd.org/economy/outlook/economic-outlook/