Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Energetikai helyzetkép: jövőre még nagyobb kihívások várhatóak az európai energiaellátásban

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) aktuális, 2022. szeptember 1-16. között időszakra szóló összefoglalójának egyik fő, Európa ellátásbiztonságát érintő megállapítása, hogy habár költséges és gazdaságilag fájdalmas lesz az idei tél, az ellátási fennakadások elkerülhetőek lehetnek. Fontos, hogy a kormányok ideiglenes lépéseket tegyenek a sérülékeny fogyasztók támogatására. Az összefoglaló kiemeli továbbá, hogy egyes energiatermelők profitja akár 250 százalékkal is növekedhetett, legitim lépés és szükséges ennek megadóztatása.

Az IEA általános ajánlása szerint a kollektív készletfelszabadítási akció végéig a tagországoknak tartózkodniuk kellene – a piaci stabilitás érdekében – készleteik pótlásától, de elismeri ennek szükségességét az országok egyedi körülményei függvényében. Hollandia, Belgium, Olaszország, Franciaország, Lengyelország egyaránt megkezdte vagy tervezi készletei újratöltését. Az orosz importtal szembeni EU-szankciók életbe lépése közeledtével egyre többen aggódnak a lehetséges dízelhiány miatt.

A rekord magas gázárak ellenére szeptemberben először csökkent Oroszország bevétele az Európába szállított csővezetékes gázexportból a tavalyi évhez képest.

Az orosz olajexport egyelőre kitart: a kitermelés szeptemberben csak 300 kb/d elmaradást mutatott a háború előtti szinthez képest, az export pedig 560 kb/d-t. A bevételek szeptemberre már csökkentek az alacsonyabb árak hatására. A decembertől életbe lépő EU-embargó további volumencsökkenést, egyúttal a bevételek visszaesését vetíti előre. Az export nagymértékben Törökország és India felé, kisebb mértékben Kína felé tolódik.

Az OPEC+ döntése a kitermelés csökkentéséről példátlan profitmaximalizáló lépés, amely növeli az inflációt és fenyegeti az energiabiztonságot. Az OECD-országok ipari készletei mélyponton vannak, ami a recesszió küszöbén a helyzet különösen fenyegető. Az OPEC+ kitermelés valós csökkenése a bejelentett 2 mb/d fele lesz, hiszen a kapacitásbeli korlátok és a szankciók eleve visszafogják a kartell kibocsátását. Az OPEC+-on kívüli országok idén 1,5 mb/d, jövőre 1,8 mb/d szinten növelik a kitermelést.

A globális olajkereslet idén 1,9 mb/d, jövőre 1,7 mb/d mértékben emelkedik majd. Az IEA legfrissebb előrejelzése lefelé módosította a várakozásokat. 2022 negyedik negyedéve során a globális olajkereslet 340 ezer hordó/nap csökkenést szenvedhet el.

2022 újabb rekordév lesz az újonnan átadott megújuló alapú áramtermelési kapacitások szempontjából, megközelítve a 350GW-os szintet. A növekedés elsődleges forrása a fotovoltaikus technológia, ami ellensúlyozza a tengeri szélenergia kapacitások lassabb bővülését is. A bővülésben Kína, az EU és India játssza a legfontosabb szerepet. Az Egyesült Államokban idén ugyan csökkennek az új megújuló áramtermelő kapacitások, de az inflációcsökkentő törvény gyorsulást vetít előre.