Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Az üzleti és pénzügyi bizalom újradefiniálása

Az OECD Üzleti és Pénzügyi Kilátások idei évi kiadványa átfogó képet ad a pénzügyi és üzleti világban végbemenő pozitív és negatív trendekről, központi témája a bizalom és annak újradefiniálása a pénzügyi, az üzleti és a befektetői környezetben. Az elemzés célja, hogy felfedje mindazon eszközöket, amelyek a közbizalom helyreállítását szorgalmazhatják mind az üzleti, mind a pénzügyi területen, ezzel támogatva a gazdaságot és a jólétet.

A tanulmány kiemelten vizsgálja a pénzügyi piacok bizalmi helyzetét, amely továbbra sem tekinthető stabilnak. A bizalom visszaállítása érdekében a kockázatok célzott meghatározása és megszüntetése szükséges, valamint ezzel párhuzamosan biztosítani kell a pénzügyi szektor likviditását is. Az elemzők rávilágítanak arra, hogy az emberek egyre kevésbé hisznek a pénzügyi intézményekben, azon belül is a nyugdíjrendszerekben, mindezt a társadalom elöregedése, az alacsony növekedés, az alacsony nyugdíjtartalékok, az egyre kevésbé kiszámítható karrier utak és az elégtelen nyugdíjfedezet együttesen eredményezték. Ezen a területen a bizalom visszaszerzése érdekében prudens nyugdíj menedzsment és a nyugdíjalapok vagyonkezelési feladatainak támogatása, a pénzügyi fogyasztók védelmének erősítése, továbbá a környezeti és szociális kockázatok meghatározása szükséges.

A fogyasztói bizalom visszaállításában kiemelten fontos a jogi keretek betartása, amely egyrészt jelenti a jogellenes lépések megelőzését, másrészt a jogellenes magatartás gyanúja esetén annak jelentését és együttműködést a vizsgálatot lefolytató hatóságokkal. A kormányoknak megvan a lehetőségük, hogy kiépítsenek egy olyan keretrendszert, mely biztonságot nyújthat, vagy megelőzheti a bizalommal való visszaéléseket, de a globális szintéren még további együttműködésre van szükség e tekintetben.

A tanulmányban megállapítást nyer az is, hogy az állami tulajdonban lévő vállalatok komolyabb korrupciós kockázatoknak vannak kitéve, mint a magánvállalatok. A döntéshozóknak éppen ezért különös figyelmet kell fordítaniuk ezen vállalatok esetében is a transzparenciára, az integritásra és antikorrupcióra, ezzel is biztosítva az egyenlő versenyfeltételek megtartását. Az online piac kiépítése több multidiszciplináris megközelítést igényel a hatóságok részéről, elsősorban a fair verseny biztosítása, a fogyasztók védelme, az adatok védelme miatt.

A kiadvány hazánk vonatkozásában megállapítja, hogy a vizsgált országcsoporton belül Magyarország esetében az állami vállalatok a legkevésbé eladósodottak, eredményességük pedig valamivel jobb, mint a vizsgált kelet-közép-európai országok hasonló vállalataié.

Bővebben:
http://www.oecd.org/finance/oecd-business-and-finance-outlook-26172577.htm