Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Az OECD országjelentése visszaigazolja a magyar gazdaság eredményeit

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ma nyilvánosságra hozott országtanulmánya pozitívan értékeli hazánk makrogazdasági helyzetét – hangsúlyozta Varga Mihály a jelentést bemutató sajtótájékoztatón.

A dokumentum elismerően ír gazdaságpolitikánk eredményeiről: a gazdasági növekedésről, az adósságcsökkentésről, a munkahelyteremtésről és az ország külső sérülékenységének csökkentése érdekében megtett intézkedésekről – fogalmazott tárcavezető. A 2016. évi országjelentés fő gondolatait és ajánlásait Angel Gurría, az OECD főtitkára ismertette. A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet vezetője hazánk OECD csatlakozásának 20. évfordulójára érkezett a magyar fővárosba.

A legjobbkor jött ez a tanulmány ahhoz, hogy megmutassa azt az ívet, amelyet 2010 és 2015 között a magyar gazdaság befutott – emelte ki Varga Mihály. Hozzátette: a jelentésben foglaltak visszaigazolják a reformintézkedéseket, a szervezet objektív képet ad arról, hogy hogyan jutottunk el a válság leküzdésétől a kibontakozás feltételeinek megteremtésén át az utolsó három évben addig, hogy dinamizálni tudtuk gazdaságunk növekedését.

A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy a legutóbbi, két évvel ezelőtti országjelentés még csak a lehetőségeket fogalmazta meg, míg a mostani azt igazolja vissza, hogy nemcsak az akkori célkitűzések valósultak meg, hanem annál sokkal több. Az elismerések között a miniszter első helyen szólt arról, hogy a dokumentum jelentős előrelépésként értékeli az ország külső sérülékenységének csökkenését, amelyhez számottevően hozzájárult a devizahitelek leépítése, az ország GDP-arányos államadósságának csökkenő pályára állítása, valamint a fizetési mérleg többlete is. Varga Mihály arra is kitért, hogy a jelentés visszaigazolja a közfoglalkoztatás és szakképzés terén eddig megtett intézkedéseket is.

A magyar gazdaság növekedési kilátásait illetően az országtanulmány a 2016-os évre a bővülés lassulását vetíti előre – hívta fel a figyelmet a szakminiszter. Megjegyezte: a pozitív kockázatok főként a hazai folyamatoknak köszönhetőek, a negatívak nagyrészt külső jellegűek, amelyek a világgazdaság esetlegesen a vártnál kedvezőtlenebb alakulásához köthetők.

A jelentésben megfogalmazott ajánlások túlnyomó többségével egyetértünk, mert ezek egybeesnek a kormány jövőre vonatkozó hosszú távú gazdaságpolitikai terveivel, illetve rámutatnak azokra a területekre, amelyekben van olyan tartaléka Magyarországnak, amelyek hosszabb távon a növekedés szolgálatába állíthatóak – mondta a miniszter. Az OECD szakpolitikai ajánlásai nem kötelező érvényűek, ugyanakkor komoly szakmai segítséget nyújtanak az elemzések és megállapítások a tagországok számára saját gazdaságpolitikai lépéseik megtervezéséhez – tette hozzá Varga Mihály.

(Az OECD országtanulmánya a hivatkozásra kattintva érhető el.)