Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Az OECD felfelé javította a világgazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát

Az OECD legújabb Időközi Gazdasági Kilátások című kiadványa a világgazdaság aktuális helyzete mellett kitér a G20 országok 2021-22-es gazdasági kilátásaira is.

A tanulmány 5,6%-ra becsüli a világgazdaság 2021. évi növekedését, 2022-ben pedig 4,0%-os növekedéssel számol. Az idei évre vonatkozóan a nagy világgazdasági centrumoktól kivétel nélkül növekedést vár a Szervezet, amely az euróövezeten kívül azonosítja a világgazdaság növekedésének motorjait az elkövetkezendő két évben, az élen Indiával, Kínával és az Egyesült Államokkal. Az euróövezet növekedése az elemzés szerint idén sem fogja meghaladni a világgazdasági átlagot. A kiadvány Magyarországra vonatkozó előrejelzést nem tartalmaz.

A tanulmány megállapítja, hogy a tavalyi év során ismertetett előrejelzésekhez képest jelentősen javultak a globális gazdaság kilátásai az elmúlt hónapokban. Mindez a vakcina- és oltási programok elindításának, a fiskális ösztönzők fenntartásának és a vírussal szembeni küzdelem sikerességének köszönhető. A 2021-re vonatkozó előrejelzés 1,4 százalékponttal kedvezőbb a legutóbbi, decemberi prognózisnál, míg 2022-re vonatkozóan minimális, a decemberi előrejelzéshez képest 0,3 százalékponttal nagyobb növekedést vár az OECD.

Kiemelendő, hogy a tavalyi év vonatkozásában, a vizsgált országok tekintetében egyedül Kínának (+2,3%) és Törökországnak (+1,8%) sikerült gazdasági növekedést felmutatnia, míg Spanyolország (-11,0%) és az Egyesült Királyság (-9,9%) esetében csökkent a legnagyobb mértékben a GDP. A tavalyi súlyosabb visszaesés után az euróövezet növekedése idén sem haladja meg (+3,9%) a világgazdaság átlagát, leginkább a mérsékeltebb német (+3,0%) és olasz (+4,1%) visszapattanás következtében. Ezzel szemben a francia (+5,9%) és a spanyol (+5,7%) gazdaság, ha minimálisan is, de a világgazdasági átlagot meghaladó mértékben bővülhet már idén. Az OECD kiugró teljesítményt vár Indiától (+12,6%), Kínától (+7,8) és az USA-tól (+6,5%), továbbá Törökország GDP-je is átlagot meghaladó mértékben növekedhet.
Az OECD aktuális előrejelzése az eddigi legbizakodóbb a világgazdaság kilátásait tekintve a COVID-19 vírus megjelenése és az azt követő egészségügyi és gazdasági válság jelenléte óta. Kockázati tényezőt jelent az elemzés szerint ugyanakkor az oltási menetrend esetleges akadozása, az új mutánsok megjelenése, esetleges további korlátozó intézkedések bevezetése, munkahelyek megszűnése és vállalati csődhelyzetek kialakulása.

Bővebben:
http://www.oecd.org/newsroom/the-need-for-speed-faster-vaccine-rollout-critical-to-stronger-recovery.htm