Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

Az OECD Éves Miniszteri Értekezlete a fiatalok életkezdésének segítését vitatta meg

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Éves Miniszteri Értekezletének második napján a fiatalokat és a jövő generációkat érintő kérdések kerültek napirendre. 

A magyar delegáció vezetője, Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy Magyarország sokat tett a covid válság fiatalokat érintő negatív hatásának mérséklése érdekében. A fiatalok képzése, vállalkozói és pénzügyi tudatosságuk emelése Magyarországon kiemelt kormányzati kérdés - ezek nagyban elősegítik a fiatalok munkaerőpiaci beilleszkedését és életkezdésüket általában. Ezzel kapcsolatban kiemelte a 25 év alattiakat támogató különböző adóintézkedéseket (munkaadói társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentése, illetve a teljes szja mentesség). 

Bemutatta továbbá a Kormány átfogó családbarát és családtámogatási intézkedéseit, amelyek a fiatal családokat segítik családalapításkor, különös tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményre, az Otthonteremtési programra, a jelzáloghitel gyermekszámtól függő elengedésére, valamint az óvodai és bölcsődei férőhely bővítésre. A lakhatás megteremtése a fiatal családok életkezdésének alapvető feltétele. Hangsúlyozta, hogy a magyar családtámogatás éves szinten közelíti a GDP 1%-át.

A járványokkal szembeni ellenállóképesség megerősítése érdekében fontos a stratégiai autonómia kiépítése - hangsúlyozta a delegációvezető.  Az Egészségipari Támogatási Program célja éppen a hazai egészségipar megerősítése volt annak érdekében, hogy következő járványhelyzetben a globális ellátási láncok megszakadása esetén is biztosítható legyen az egészségügyi ellátáshoz szükséges alap. A Nemzeti Oltóanyaggyár létrehozása és működése pedig hosszútávon hozzájárul a nemzeti egészség-megőrzési és prevenciós stratégia megvalósításához, garantálja az ország lakosságának ellátás-biztonságát. Mindez pedig hosszabb távon hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez és ellenállóképessége javításához.

A zöld átment kapcsán Balogh László hangsúlyozta, hogy sürgető lenne a legköltséghatékonyabb klíma stratégiák meghatározása, amely a költségvetési fenntarthatóságot hosszú távon is biztosítja. A zöld átállási folyamat nem járhat a versenyképesség gyengítésével és egyben az energiabiztonság garantálása mellett kell, hogy megvalósuljon, főként a szomszédunkban zajló háború árnyékában. Ellenkező esetben egy esetleges energia szűkösség a zöld átmenet széleskörű társadalmi támogatottságát áshatja alá. A magyar kormány magas energiaárak kivédése érdekében a háztartások által fizetendő energia árakat továbbra is alacsonyan,  megfizethető szinten tartja.

A miniszterek végezetül elfogadták Brazília, Bulgária, Horvátország, Peru, Románia csatlakozási tárgyalásaira vonatkozó menetrendeket és azokat az OECD főtitkára ünnepélyesen átnyújtotta a csatlakozó országokat képviselő minisztereknek.