Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

A tavalyi év adóváltozási trendjei

Az OECD aktuális Adópolitikai Reformok kiadványa (Tax Policy Reforms 2022) az elmúlt évben megvalósított adójellegű intézkedéseket és adóváltozási trendeket mutatja be az OECD tagországaiban és egyes partnerországaiban. A kiadványban megállapítást nyer, hogy a fejlettebb és korszerűbb jóléti rendszerrel rendelkező országok hatékonyabb támogatási struktúrát alakítottak ki a háztartások és a vállalkozások helyzetének javítása érdekében, mind a járvány okozta problémák, mind a 2021 második felében már érezhetően magasabb energiaárak esetében. A tanulmány Magyarország esetében számos tényszerű információt közöl a 2021-ben végrehajtott adóváltozásokról, kiemelve az adóreformokat és az új adókedvezményeket.

A kiadvány első fejezete az adópolitikai változások makrogazdasági hátterét elemzi, áttekintést adva a világgazdaság aktuális kihívásairól. A második fejezet a trendszerűséget vizsgálja az adóbevételek alakulása és az adók összetétele vonatkozásában, külön értékelve a koronavírus járvány hatásait. A harmadik fejezet részletesen ismerteti a 2021-es naptári évben végrehajtott vagy bejelentett adóreformokat. Az utolsó és egyben speciális fejezet az emelkedő energiaárakra adott válaszokat értékeli, egyben szakpolitikai ajánlásokat javasol az árak további emelkedésének megfékezése érdekében.

Összefogóan a dokumentum számos trendet azonosít a vizsgált országokban, elsőként kiemelendő, hogy a legtöbb ország csökkentette a személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót a gazdasági növekedésre gyakorolt pozitív hatás elérése érdekében. A társasági adó terén legnagyobb változásnak a kétpilléres OECD javaslat második pillére kapcsán elért eredmény nevesíthető.  Összesen négy ország csökkentette a társasági adókulcsot, míg öt ország csökkentette célzottan a KKV-ra vonatkozó adókötelezettség mértékét, köztük Magyarország is. Emellett több ország is környezeti szempontok által motivált társasági adó kedvezményeket vezetett be. Az általános forgalmi adó adatokat vizsgálva kiemelendő, hogy az áfakulcsok érintetlensége mellett az adó alapja több szolgáltatás és termék esetében is változott.

A koronavírus járvány során bevezetett engedmények száma és köre szűkült, átmeneti engedmények kerültek bevezetésre bizonyos energiahordozók esetében, míg komoly reformokon mentek keresztül az e-számlázás és a digitális jelentési követelmények is. A környezetvédelmi adók terén 2021-ben is pozitív trend volt megfigyelhető, a fenntarthatóság egyre központibb szerepet kap az adótervezés elkészítésekor. Az ingatlanokat érintő adók terén továbbra is a progresszivitás erősítése és a méltányosság előmozdítása dominált, habár alacsonyabb mértékben, mint az megfigyelhető volt a korábbi években.

A vizsgált időszakban, Magyarország esetében azonosította az OECD a legnagyobb csökkenést a szociális hozzájárulási adó tekintetében 2019 és 2020 között (0,7 százalékpont). A kiadvány pozitív kontextusban említi meg hazánk kapcsán a fiatalok SZJA kedvezményét és a családok adó-visszatérítését, egyúttal kiemeli a kriptovaluták kapcsán az adóalap kiszélesítésére tett intézkedéseket.

Bővebben:
https://www.oecd.org/newsroom/tax-policy-is-playing-a-key-role-in-promoting-economic-recovery-and-responding-to-the-energy-price-shock.htm