Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

A Mesterséges Intelligencia társadalmi hatásai

A Mesterséges Intelligencia (MI) társadalmai hatásaival foglakozó OECD tanulmány megállapítja, hogy a digitális jövőben az MI minden érintett szereplő számára megkerülhetetlen, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Éppen ezért a jövőbeni együttgondolkodás célja olyan MI-stratégiák kidolgozása, amelyek középpontjában a maximális gazdasági és társadalmi hasznosulás, a területi szakemberképzés és a felmerülő kihívásokra adható optimális megoldások kidolgozása áll.

A Mesterséges Intelligencia egy olyan egyetemes technológiává fejlődik napjainkban, amely jelentős mértben alakítja át a gazdasági környezetet, gazdaságos és precíz előrejelzésekkel, valamint ajánlásokkal járul hozzá a termelékenység növekedéséhez, az életminőség fejlesztéséhez, továbbá a komplex kihívások kezeléséhez. A Mesterséges Intelligencia lehetőségeinek bővítéséhez elengedhetetlen az adatokhoz való hozzáférés kiterjesztése, a digitalizált munkafolyamatok és kompetenciák erősítése.

A tanulmány megállapítja, hogy a magántőke startup-beruházások az MI területén egy 5 éves egyenletes növekedést követően még intenzívebbé váltak, amelynek eredménye, hogy 2016-2017-ben 16 Mrd USD nagyságra duplázódott a magántőke befektetések nagysága. A 2018. I. félévi adatok azt mutatják, hogy az összes magántőke startup-beruházás 12%-a az MI területén valósult meg, szemben a 2011-es 3%-kal.

Az MI alkalmazások gyors megjelenése olyan ágazatokban realizálódott, amelyekben komplex és egymástól függő rendszerek modellezésére, valamint a nagy adathalmazokban megtalálható minták felismerésére van szükség. A Mesterséges Intelligencia ágazati alkalmazásában kiemelt példakánt említhető többek között a közlekedési szektor (autonóm közlekedés, optimalizált közlekedési rendszerek), az egészségipar (korai betegségfelismerés, megelőzés, gyógyszer- és terápiafejlesztés), a mezőgazdaság (környezeti kihatások előrejelzése a terméshozamra, talajvédelem), a pénzügyi szektor (csalások felderítése, hitelképesség megállapítása, ügyfélkiadások csökkentése), a marketing- és reklámipar (fogyasztói szokások, reklámüzenetek célközönségre szabása), valamint a digitális biztonsági alkalmazások területe (valós idejű veszélykiszűrés, virtuális fenyegetettség elleni védelem).
A Mesterséges Intelligencia pozitív hatásai mellett ugyanakkor számos etikai és jogbiztonsági kérdés is felmerül, különösen az emberi jogok és a demokratikus értékek védelme vonatkozásában. A politikai döntéshozók komoly feladata az MI-rendszerek kapcsán a megbízhatóság, az emberközpontúság, a transzparencia, továbbá a jogszerűség és biztonság érvényesítése.

Bővebben:
https://www.oecd-ilibrary.org/science-and-technology/artificial-intelligence-in-society_eedfee77-en