Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

A Magyarországról szóló OECD-országtanulmány bemutatója: egyetértés a gazdasági és zöld kihívásokban a Szervezet szakszerű és megalapozott ajánlásai mentén

2024. március 6-án került sor a Magyarországról szóló OECD-országtanulmány hivatalos bemutatójára, Budapesten. Varga Mihály pénzügyminiszter az országtanulmány fő megállapításait elemezve hangsúlyozta, hogy a kormány és a nemzetközi hitelminősítők értékelésével összhangban az OECD is arra számít, hogy a magyar gazdaság az uniós átlag felett teljesíthet a következő években. Mathias Cormann OECD-főtitkár elemzésében üdvözölte az infláció csökkentését, valamint kiemelte, hogy Magyarország sikeresen építette fel exportorientált gazdaságát, a foglalkoztatás pedig szintén kedvező folyamatokat vetít előre. A bemutatót követő panelbeszélgetés résztvevői a magyar gazdaságra ható globális kihívások kérdéseit, a Szervezet által megfogalmazott kiemelt ajánlások hátterét, valamint a zöld növekedési kereteket járták körbe.

Varga Mihály OECD-ügyekért felelős pénzügyminiszter beszédében elmondta, hogy a magyar gazdaság idén visszatér a tartós növekedési pályára, a foglalkoztatás továbbra is magas, a munkanélküliségi ráta alacsony lesz. Hozzátette, hogy az OECD-országtanulmány idén 2,4 százalékos, jövőre 2,8 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít, vagyis majdnem akkorát, mint amit a kormány vár. Egyetértés látszik a kormány és az OECD között abban is, hogy a költségvetési hiányt csökkenteni, az egyensúlyi mutatókat javítani kell. Hozzátette, hogy Magyarország a következő években csökkentheti államadósságát, így mérséklődhetnek a kamatkiadásai, a zöld átállásnak pedig a nyertese lehet, ha a kormány terveinek megfelelően az energiatermelés és energiatárolás élmezőnyébe kerül. A tanulmány ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a nagyszámú feldolgozóipari FDI-beruházás az ágazat zöld technológiákra való átállásához is jelentősen hozzájárul.

Fotó: PM

Az OECD által készített országtanulmány kapcsán elmondta, hogy az egy szakszerű és megalapozott jelentés hazánkról, elfogulatlan gazdasági helyzetképet ad, ajánlásai segítenek a további fejlődésben és megállapításai összhangban állnak a kormány értékelésével. Megerősítette, hogy ahogy a csatlakozás óta, úgy a jövőben is a stratégiai együttműködés folytatatására törekszik az OECD-vel.

Fotó: PM

Mathias Cormann országtanulmányt értékelő előadásában hangsúlyozta, hogy exportorientált államként Magyarországnak most az a legfontosabb, hogy fokozza a termelékenységet, a versenyképességet, a technológia térnyerését, továbbá fejlessze a közlekedési és a telekommunikációs infrastruktúrát. Úgy vélte, hogy a pénzügyi kockázatokat továbbra sem szabad lebecsülni, a jegybanknak mindig készen kell állnia megfelelő lépések megtételére, ha a külső körülmények miatt erre szükség lenne. Megállapította, hogy az OECD számításai szerint Magyarországon a reálbérek és a kivitel volumene emelkedni fog, a gazdasági helyreállítás folytatódik. Mathias Cormann ugyanakkor jelentős eredményeket vár a kormány korrupcióellenes intézkedéseitől, valamint szorgalmazta a zöld átállás gyorsítását, az oktatásban rejlő lehetőségek jobb kihasználását, mivel ezek a területek szintén hozzájárulhatnak a gazdasági fejlődéshez.

Fotó: PM

Az országtanulmány bemutatását követő panelbeszélgetésben az OECD szakértői, Jens Arnold és Pierre-Alain Pionnier három fő globális kihívást nevesítettek, amelyek komoly kihatással lehetnek a magyar gazdaságra, ezek az elöregedés folyamata, a termelékenység csökkenése, valamint a zöld átmenet kihívásainak kezelése. Kiemelték, hogy az egyik fő cél, hogy a magyar digitalizációs törekvések sikeresek és versenyképesek legyenek, amelyekben komoly szerepe van a kis- és középvállalkozásoknak. Jens Arnold alapvetésként fogalmazta meg, hogy ahol több tőkét és több munkahelyet sikerül biztosítani, ott nem marad el a jobb gazdasági teljesítmény sem. Kiemelten fontos az OECD szakértői szerint az alacsony jövedelműek helyzetének javítása, ezáltal a társadalmi biztonságérzet erősítése. Az aktuális beruházási adatok jó irányt mutatnak, amelyek szintén erősíthetik a termelékenységet, akár a kevésbé látható vállalati tudástranszfer által.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hozzászólásában megköszönte az átfogó és objektív OECD tanulmány professzionalitását, majd ismertette a magyar gazdaságpolitika eredményeit. Hangsúlyozta, hogy a demográfiai kérdések folyamatosan a kormány napirendjén vannak, az elmúlt évek intézkedéseit tekintve komoly eredményeket tudunk felmutatni a családpolitikai támogatási rendszer területén. A kormányzat célja, egyetértve az OECD által megfogalmazottakkal, a fiskális konszolidáció felgyorsítása. Az államtitkár ismertette, hogy az infláció visszaszorítása terén is sikerült már a tavalyi évben komoly eredményt elérni, és 2024 januárjában is folytatódott az infláció gyors csökkenése. Kiemelte, hogy az OECD által is elismert kedvező munkaerőpiaci adatok is alátámasztják a magyar gazdaságpolitika jó irányát, valamint az aktuális tőkebefektetési adatok is megerősítik azt. Tóth Tibor ugyanakkor hozzátette, hogy a gazdasági teljesítményt hazánk esetében olyan kockázati tényezők is hangsúlyosan befolyásolják, mint az ukrajnai háború, vagy a német gazdaság teljesítménye, amelyekre közvetlen ráhatásunk nincs.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy fontosnak tartjuk a zöld stratégiai tervezést, ugyanakkor a megvalósítás az, amely által a zöld átmenet a gazdaság mozgatórugójává válhat. Hazánk részéről üdvözöljük az OECD javaslatait, és a magyar energetikai ágazat átalakításával az importnak való kitettségünket kívánjuk csökkenteni és egyúttal nagyobb hangsúlyt fektetni a megújuló energiaforrásokra. Jelentős befektetési program indult el az elektromos hálózat fejlesztésére, az irány jó, de a folyamatok 2-3-szoros felgyorsításához további humán erőforrás, innovatív pénzügyi eszközök és megfelelő ellátási láncok szükségesek.

Az OECD szakértői alapvetően egyetértettek a célokkal, ugyanakkor meglátásuk szerint átfogó stratégiára van szükség, a kereslet-kínálat egyensúlyára kell hangsúlyosan törekedni.

Fotó: PM

Az országtanulmány bemutatását megelőzően az OECD főtitkára külön megbeszélést folytatott Varga Mihály pénzügyminiszterrel. A felek az egyeztetésen a digitális átállás, a klímavédelem, és a zöld energia kérdéseit tekintették át az általános gazdaság- és pénzügypolitikai kihívások mellett.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az OECD főtitkára budapesti munkaútja keretében találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is a Karmelita kolostorban. A magyar miniszterelnök elismeréssel szólt a Szervezet és a főtitkár munkájáról, kiemelve, hogy az OECD az elmúlt években is értékes partnere volt Magyarországnak, többek között az Európai Bizottsággal folytatott, uniós forrásokat érintő egyeztetésekre való felkészülés témájában. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy nagyra értékeljük az OECD objektív, szakmai véleményét a közbeszerzési rendszer reformja, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának kérdése vagy a korrupcióellenes stratégia értékelése tekintetében is. A tárgyaló felek egyaránt aggodalmukat fejezték ki a világgazdaságban a blokkosodás irányába mutató, valamint a leválást és az elszigetelődést szorgalmazó folyamatok miatt.

Az OECD főtitkárral készített interjú az alábbi linken érhető el:
https://index.hu/gazdasag/2024/03/09/oecd-interju-video-elemzes-jelentes-kormany-varga-mihaly/