Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

A kkv szektor kitörési realitásai

A „Kkv és vállalkozói Körkép 2019” című kiadvány a kkv szektor teljesítményének legújabb tendenciáit mutatja be, és átfogó áttekintést nyújt az üzleti feltételekről és a kkv-kat érintő politikákról. A kiadvány hat dimenzió mentén értékeli az kkv-k üzleti környezetét; horizontálisan és az egyes OECD-tagállamokra lebontva is. A kiadvány Magyarországról szóló fejezete értékeli a hazai kkv-k üzleti környezetét az intézményi és szabályozási környezet, a piaci feltételek, az infrastruktúra, a finanszírozási lehetőségek, a készségek elérhetősége és az innováció szempontjából.

Az elemzők általánosságban megállapítják, hogy a nagyobb vállalatok továbbra is jelentős termelékenységi és bérelőny birtokában vannak, amelyek megnehezítik a kkv szektor hatékonyabb bevonását a gazdasági folyamatokba. Még a viszonylag nagy kkv-k esetében is, a bérek jellemzően 20%-kal alacsonyabbak, mint a nagyvállalatoknál, ami a termelékenység alacsonyabb szintjét tükrözi.

A világ több millió kis- és középvállalkozója között számos jelentős innovációs és termelékenységi bajnok van, a digitális technológiák új lehetőségeket nyitnak a fiatal cégek és a kkv szektor számára az innovációban és a növekedésben, többek között a digitális üzleti platformok, a nagy adatbázisok és a fintech révén. A digitalizációban rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy 2010 és 2016 között az információs és kommunikációs technológiák ágazatában működő kkv-k szinte valamennyi OECD-gazdaságban növelték a foglalkoztatás és a gazdasági hozzáadott érték arányát.

Mégis, a stratégiai erőforrások elérésében az OECD jelentése szerint sok kkv továbbra is a méretéből adódó akadályokkal szembesül, például a megfelelő készségek, a pénzügyi lehetőségek vagy a szükséges tudás elérésekor. 2017-ben az EU-ban a kkv-k egynegyede legfontosabb problémaként a szakképzett munkaerő vagy a tapasztalt vezetők hiányát nevezte meg. 2018-ra újabb kihívás jelent meg a kiberbiztonsági fenyegetések mérséklése, amely viszonylag magas járulékos költségekkel jár a kisebb vállalkozások számára.

A kiadvány Magyarországról szóló fejezetei utalnak a hazai vállalkozói környezet nehézségeire, de egyúttal az azokra reflektáló kormányzati programokat, intézkedéseket is megemlítik. A kiadvány kiemeli, hogy 2017-ben nyolc ország, köztük hazánk is csökkentette a társasági adókulcsot. Az OECD a kkv szektor globalizálódását segítő nemzeti törekvések között kiemeli a magyar Digitális Exportfejlesztési Stratégiát, amely meglátása szerint hatékony intézkedéscsomagot határoz meg az informatikai kkv-k exportképességének javítása érdekében.

Bővebben:
http://www.oecd.org/industry/oecd-sme-and-entrepreneurship-outlook-2019-34907e9c-en.htm

Címkék