Ugrás a kezdőlapra
oecd
Nemzeti Tanács

20 éve az OECD tagja Magyarország - ünnepi ülést tartott az OECD Nemzeti Tanács

Magyarország sokat hasznosított az elmúlt 20 év során az OECD és tagországai jó gyakorlataiból, de maga is gazdagította a szervezetet saját tapasztalataival – mondta köszöntőjében Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár, az OECD Nemzeti Tanács elnöke a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozásunk huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi tanácsülésen a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

Az OECD 1996-ban – hat évvel a magyarországi politikai és gazdasági rendszerváltozást követően – hazánk történelmi léptékű átalakulásának minőségét, lendületét, a nyugati demokráciák értékei melletti magyar elkötelezettséget értékelte azzal, hogy felvette hazánkat a fejlett gazdaságokat tömörítő nemzetközi szervezet tagja közé. Az OECD a gazdasági és politikai átalakulás során komoly szakpolitikai segítséget nyújtott hazánknak a piacgazdaság intézményrendszerének és jogi kereteinek kiépítésében. Magyarország számára annak idején a nemzetközi közösség munkájában a szervezet tagjaként részt venni egyszerre volt elismerés és egyben lehetőség is, hiszen ezáltal folyamatosan részeseivé válhattunk egy globális szakmai tudáshálózatnak. Az OECD-ben a legjobb nemzetközi gyakorlatokat lehet megismerni, és Magyarország is bemutathatja a törekvéseit és eredményeit a közpolitikák különböző területein. Csatlakozásunk politikai, gazdasági átalakulási folyamatunkban utólag visszatekintve is történelmi mérföldkőnek tekinthető.

Hornung Ágnes, Az OECD Nemzeti Tanács elnöke és Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke közösen mutatták be a 20. évforduló alkalmából készített kiadványt, amely az ünnepléshez méltóan, gazdagon illusztrálva mutatja be hazánk és az OECD közötti együttműködés szakpolitikai területeit, az elmúlt 2 évtized eseményeit és szereplőit. A jelenlegi és a korábbi OECD nagykövetek kerekasztal-beszélgetése arra világított rá, hogy Magyarország számára mit jelent az OECD tagság, míg a panelbeszélgetés résztvevői az OECD-ben is aktuális témát, a befogadó növekedés és a termelékenység kapcsolatát vitatták meg.

Az ünnepi ülésen számos, az OECD csatlakozásban jelentős szerepet játszó prominens személyiség is részt vett, köztük Boross Péter korábbi miniszterelnök és Martonyi János korábbi külügyminiszter, Kádár Béla volt nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere, Lotz Károly egykori közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, továbbá az OECD Nemzeti Tanács tagjain és a szervezettel kapcsolatos munkában résztvevő szakértőkön kívül a hazai tudományos és gazdasági élet azon kiemelkedő képviselői is, akik valamilyen módon kötődnek az OECD-vel folytatott sokrétű szakmai együttműködéshez.